Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Naleśnikowe babeczki Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Naleśniki nieco inaczej niż zwykle - w formie babeczek

Naleśnikowe babeczki Elfi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśnikowe babeczki Elfi

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • olej do posmarowania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dowolny dżem
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe babeczki Elfi
W misce miksuję wszystkie składniki: wbijam jaja, dodaję mleko, wodę, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdy masa jest zbyt rzadka dosypuję mąki. Formę do muffinów smaruję pędzelkiem olejem. Przelewam ciasto do foremek na około 3/4 wysokości. Piekę w temp 180C przez około 15-20 minut. Po upieczeniu lekką studzę oraz każdą sztukę przekrajam na pół. Do środka ładuję ulubiony dżem lub nuttelę. Całość posypuję cukrem pudrem i podaję z kleksem bitej śmietany :)
Naleśnikowe babeczki Elfi
podane składniki mieszam na gładką i kremową masę
Naleśnikowe babeczki Elfi
do silikonowych lub zwykłych foremek przelewam ciasto
Naleśnikowe babeczki Elfi
po upieczeniu kroję babeczki na pół i smaruję dżemem
Naleśnikowe babeczki Elfi
środek można wypelnić dowolnym ulubionym skaldnikiem

Tagi:

jajko jajka