beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Naleśnikowe racuszki z grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Grzyby w cieście naleśnikowym

Naleśnikowe racuszki z grzybami

Składniki:

Naleśnikowe racuszki z grzybami

 

  • 10 grzybów leśnych
  • 1,5 szklanki mąki
  • ok 1 szklanki mleka lub wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała cebulka
  • olej
  • sól ,pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe racuszki z grzybami
Grzyby obrać, umyć i pokroić w plasterki. Osączyć z nadmiaru wody. Mleko, jajka, mąkę i proszek do pieczenia połączyć i wymieszać. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni i przesmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Zdjąć z patelni i dodać do ciasta. Na pozostałym po cebuli oleju chwilę przesmażyć osączone grzyby. Oprószyć pieprzem. Dodać do ciasta, wymieszać i posolić. Nabierać łyżką ciasto i smażyć na głębokim tłuszczu niewielkie racuszki. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Racuszki są bardzo pyszne, pachnące cebulką. Ale nie są tak pulchne jak na przykład drożdżowe. Po prostu są naleśnikowe.