jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami są świetną propozycją na letni obiad lub kolację. Można podać je na ciepło lub zimno, w upały radzę wersję schłodzoną.

Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i  jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami

 

  • 1 duże jajo
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kako
  • ok 250 g mąki pszennej
  • 1/2 kg zmielonego twarożku
  • syrop z agawy lub klonowy do smaku
  • 500 ml czarnych jagód leśnych
  • 2 łyżki przecieru jabłkowego
  • cukier brązowy do smaku
  • 1 łyżka masła
  • listki mięty do dekoracji
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami
Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku. Na końcu dodaj do sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia. Wlej mleko i wodę do miski, dodaj jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując kakao i mąkę. Odstaw jena 30 minut. Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju.

Każdy naleśnik przekrój na połowę. Twarożek wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami mięty. 
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i  jagodami
Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku. Na końcu dodaj do sosu masło.
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i  jagodami
Usmaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni skropionej odrobiną oleju. Każdy naleśnik przekrój na połowę.
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i  jagodami
Twarożek wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada.