Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Szaszłyki z naleśników z nadzieniem z koziego serka i warzyw, podane z sałatką z zielonych szparagów i pomidorków koktajlowych.

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Składniki:

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Nadzienie:

  • 150 g serka koziego twarogowego
  • 1/2 dużego pęczka rzodkiewki
  • 1 garść świeżej bazylii
  • ok. 10 dkg świeżego ogórka
  • 2 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 szalotki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Naleśniki:

Sałatka szparagowo-pomidorowa:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 10 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 10 czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 4 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Etap 1

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką
Przełożony do miseczki kozi serek z dodatkiem rozdrobnionych warzyw i bazylii.

Nadzienie: Serek przełożyć do miseczki. Ogórka obrać, usunąć z niego prawie wszystkie pestki. Rzodkiewki oczyścić, szalotkę obrać.

Ogórka, szalotkę i rzodkiewki pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do serka. Kukurydzę i bazylię grubo posiekać, również dodać do serka.

Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Etap 2

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką
Rozbełtane jajko wymieszane z maślanką i mlekiem.

Naleśniki: Jajko rozbełtać, wymieszać z maślanką i mlekiem.

Etap 3

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką
Porcja przygotowanego ciasta naleśnikowego wylana na rozgrzaną patelnię.

Dodać mąkę i sól, wymieszać tak, żeby nie było grudek. Ciasto odłożyć na kilkanaście minut.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron, przestudzić.

Etap 4

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką
Pokrojone szparagi gotowane w wodzie z cukrem sokiem cytrynowym i solą.

Sałatka: Szparagom odłamać twarde końcówki (można je wykorzystać później np. do zupy). Szparagi pokroić na krótsze kawałki.

W garnku zagotować szklankę wody z pół łyżeczki cukru, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną soli. Wrzucić szparagi.

Gotować je 2-3 minuty (w zależności od grubości szparagów), odcedzić, ostudzić.

Etap 5

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w kostkę. Pomidorki i cebulę dodać do szparagów.

Etap 6

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Resztę soku z cytryny i cukru wymieszać z olejem i musztardą. Sos dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku odrobiną soli.

Etap 7

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Przygotowanie szaszłyków naleśnikowych: Na połowie każdego naleśnika rozłożyć po trochu przygotowanego nadzienia.

Naleśniki zwinąć w ścisłe rulony.

Kroić je w plastry o grubości ok. 2 cm, nadziewać je na patyczki do szaszłyków.

Etap 8

Naleśnikowe szaszłyki z sałatką

Naleśnikowe szaszłyki podawać z sałatką szparagowo-pomidorową.