msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

SUPERPRZEPIS

Nalewka z pigwy.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na zimową rozgrzewkę pigwówka w sam raz.

Nalewka z pigwy.

Składniki:

Nalewka z pigwy.

 

  • ok.3 kg dojrzałych,dużych owoców pigwy (wielkości dużej gruszki)
  • 1,5 kg cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6-7 goździków
  • 1,5 l spirytusu
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z pigwy.
Umyte owoce pigwy skroić ze skórką (bez gniazd nasiennych) w cienkie półplastry i przesypując cukrem wrzucać do 5 litrowego słoja.Włożyć goździki i wsypać cynamon.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni (do tygodnia).Co dzień potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.Po tym czasie płyn odcedzić a pigwę wyrzucić.Otrzymamy ok.1,5 litra soku.Wlewamy go z powrotem do czystego słoja i wlewamy 1,5 litra spirytusu.Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.Po upływie tego czasu zagotowujemy wodę z miodem, studzimy i dodajemy do nalewki.Odstawiamy na kolejny tydzień.Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kilka miesięcy,co najmniej do Bożego Narodzenia.

Tagi:

pigwy