jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sernik przekładany masą jabłkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto typu sernik przygotowany nieco inaczej bo przekładany masą jabłkową. Smakuje wyśmienicie do porannej kawki.

Sernik przekładany masą jabłkową

Składniki:

Sernik przekładany masą jabłkową

sernik:

  • ser biały 800 g
  • jajka 5 szt.
  • masło 200 g
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • cukier puder 1 szklanka
  • zapach cytrynowy

ciasto kruche :

masa jabłkowa:

  • jabłka 600 g -800 g
  • cukier 1 szklanka
  • galaretka żółta1-2 szt.

Sposób przygotowania:

Sernik przekładany masą jabłkową
Ser zmielić trzy razy przez maszynkę, masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać po trochu sera i ucierać do skończenia składników. Dodać cukier waniliowy, zapach cytrynowy i na końcu dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać delikatnie i wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blaszki. Włożyć do piekarnika i piec około godziny w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia można wylać ubitą piane z cukrem i zapiec około 10 minut.

Osobno upiec ciasto kruche, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem ,dodać margarynę i posiekać. Wybić jajko i żółtko, dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć rozwałkowane na blaszkę i upiec w 190 stopniach na złoty kolor.

Jabłka obrane uprażyć z cukrem dodać sypką galaretkę i wymieszać, wystudzić.

Na kruche ciasto wylać masę jabłkową i nałożyć blat z sernikiem i odstawić w chłodne miejsce. Można posypać cukrem pudrem.