WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto kakaowe z orzechami włoskimi i pure dyniowym pieczone w mikrofali, oblane czekoladą.

Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe

ciasto

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka pure z pieczonej dyni
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju

polewa

  • 6 kostek gorzkiej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe

ETAP 1:

Wszystkie suche składniki czyli: mąkę, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia, orzechy i przyprawę do piernika wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajko. Dodać mleko i olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do składników sypkich i wymieszać.

Dodać pure z dyni i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej foremki o wymiarach dna 5x15 cm i wstawić do mikrofali. Piec 2,5 minuty na mocy 700 W. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone i wyjąć. Od razu wyłożyć ciasto na talerz lub deskę i wystudzić.

Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając podgrzewać do ich rozpuszczenia i połączenia. Polewą posmarować ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie pokroić na kawałki.

Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe
Ciasto po upieczeniu wyłożóne na deskę do krojenia
Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe
Surowe ciasto przelane do silikonowej foremki
Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe
Pure dyniowe dodane ro rozrobionego ciasta
Ciasto kakaowo - orzechowo - dyniowe
Zmielone orzechy włoskie wsypane do mąki pszennej