madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Napoleonka wg Madi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z dużą ilością kremu.

Napoleonka wg Madi

Składniki:

Napoleonka wg Madi

 

Sposób przygotowania:

Napoleonka wg Madi
Ciasto: na stolnicy siekamy mąkę z margaryną, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, składamy i znowu rozwałkowujemy. Czynność tę powtarzamy kilka razy. Następnie robimy kulę i wkładamy do lodówki, aby ciasto się schłodziło. Po schłodzeniu dzielimy na dwie części i pieczemy dwa jednakowe placki na złoty kolor w piekarniku na grzanym do 180*C. Krem: pół litra mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz cukier, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do wrzącego mleka i zagotowujemy. Pamiętajmy, aby ciągle mieszać. Ciepły krem wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim plackiem. Po przestudzeniu całość posypujemy obficie cukrem pudrem.