zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Napoleonki na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niesamowite, lekkie ciasto bez pieczenia! 30 min i gotowe do podania. Każdy może go zrobić sam w domu.

Napoleonki na krakersach

Składniki:

Napoleonki na krakersach

 

  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki
  • olejek arakowy parę kropli
  • krakersy

Sposób przygotowania:

Napoleonki na krakersach
1/2 litra mleka , 1/2 kostki masła i 3/4 szklanki cukru , należy wszystko razem zagotować w garnczku i cały czas mieszać. Odstawić z ognia. Do miski wlewamy resztę mleka, żółtka, cukier waniliowy i szklankę mąki wsypujemy, całość miksujemy do jednolitej masy. Zmiksowane składniki dokładamy do garnczka i gotujemy cały czas mieszając, aż do zgęszczenia.Na blaszce układamy pierwszą warstwę krakersów, potem przestudzoną masę i krakersy. Całość posypać cukrem pudrem.