sylwiam7

sylwiam7

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Napoleonki z buraków z kozim serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Niezwykle oryginalna, toskańska przystawka.

Napoleonki z buraków z kozim serem

Składniki:

Napoleonki z buraków z kozim serem

 

  • Na napoleonki:

 

  • 3-4 średniej wielkości buraki
  • 100 g. kremowego sera koziego
  • świeży tymianek, oregano, szałwia
  • odrobina kwasku cytrynowego
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

 

 

  • Na orzechowy sos vinegrette:
  • 1/4 szklanki oleju z orzechów archaidowych
  • 1/3 szklanki obranych, posiekanych i prażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Napoleonki z buraków z kozim serem
Wszystkie zioła bardzo drobno siekamy. Oczywiście ich proporcje dobieramy wg własnych upodobań. Przekładamy je do miseczki, po czym dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy. Buraki myjemy a następnie gotujemy ok. 40 minut w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynoweg (aby nie straciły swojego koloru). Następnie osuszamy je, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy je do miękkości, czyli ok. 80 minut. Wyjmujemy buraki z piekarnika i studzimy. Gdy wystygną, obieramy je, a następnie kromy na równej grubości plasterki (ok. 5 mm.). Następnie przekładamy je równymi porcjami sera, które przykrywami kolejnymi plastrami buraków, za każdym razem dociskając je delikatnie dłonią. Nadmiar serka zbieramy z boków buraków za pomocą noża. Gotowe napoleonki polewamy orzechowym sosem vinegrette.



Aby przygotować orzechowy vinegrette należy wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos potrzebuje 15 minut, aby wszystkie jego składniki się "przegryzły".