Sposób przygotowania:
Niby botwinka z mrożonki
Obrać, umyć burak i utrzeć go na dużych oczkach tarki jarzynowej. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Obrać i pokroić w plasterki marchewkę. Wrzucić warzywa do garnka, zalać bulionem i gotować 20 minut. Dołożyć botwinkę ( częściowo rozmrożoną ) i gotować jeszcze 15 minut. Dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną pokrojoną natką. * Zawsze mam zamrożony bulion/rosół na zupę. Po prostu gotując rosół lub mocny wywar na jakąś zupę gotuję go w podwójnej ilości niż potrzebuję i część mrożę w porcjach na zupę lub sos. Potem tylko wyjmuję potrzebną ilość. ** Jeśli nie mam bulionu w zapasie gotuję taką botwinkę drugiego dnia po ugotowaniu rosołu.