Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Niby botwinka z mrożonki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W sezonie mrożę zawsze kilka pęczków botwinki do wykorzystania jesienią, zimą czy wczesną wiosną. Gotuję ją wtedy trochę jak barszcz tzn. na bulionie z ziemniakami .

Niby botwinka z mrożonki

Składniki:

Niby botwinka z mrożonki

 

  • 1 duży pęczek mrożonej, usiekanej botwinki
  • 1 średni burak
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 litr bulionu ( wołowy lub drobiowy)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • mielony pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

 

Sposób przygotowania:

Niby botwinka z mrożonki
Obrać, umyć burak i utrzeć go na dużych oczkach tarki jarzynowej. Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Obrać i pokroić w plasterki marchewkę. Wrzucić warzywa do garnka, zalać bulionem i gotować 20 minut. Dołożyć botwinkę ( częściowo rozmrożoną ) i gotować jeszcze 15 minut. Dodać koncentrat i dobrze wymieszać. Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną pokrojoną natką. * Zawsze mam zamrożony bulion/rosół na zupę. Po prostu gotując rosół lub mocny wywar na jakąś zupę gotuję go w podwójnej ilości niż potrzebuję i część mrożę w porcjach na zupę lub sos. Potem tylko wyjmuję potrzebną ilość. ** Jeśli nie mam bulionu w zapasie gotuję taką botwinkę drugiego dnia po ugotowaniu rosołu.

Tagi:

buraki