Sposób przygotowania:
Nie zawijane gołąbki Eliprzygotowanie gołąbków
Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Liście kapusty drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać z łupinek. Mięso pokroić w dużą kostkę. Mięso, cebule i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Do mięsa dodać ryż, kapustę, jajka i przyprawy.
przygotowanie gołąbków cd
Mięso z ryżem, kapustą, jajkami i przyprawami dokładnie wymieszać.
przygotowanie gołąbków cd
Z masy formować owalne kotlet i panierować w bułce tartej.
przygotowanie gołąbków cd
Panierowane w bułce tartej gołąbki usmażyć na oleju.
przygotowanie sosu
1.5 litra wody wlać do garnka z dużym dnem, dodać koncentrat pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć usmażone gołąbki i dusić około 30 minut. Gołąbki podawać razem sosem. Smacznego!