eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1783]

Nie zawijane gołąbki Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Gołąbki przy, których jest mniej pracy, a smakują równie dobrze jak te zawijane w kapustę. Gołąbki są duszone w sosie pomidorowym.

Nie zawijane gołąbki Eli

Składniki:

Nie zawijane gołąbki Eli

składniki do mielenia

  • 40 dkg karkówki
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku

dodatki

sos

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 190 g
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • papryka ostra do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Nie zawijane gołąbki Eli

przygotowanie gołąbków

Nie zawijane gołąbki Eli
Do zmielonego mięsa dodać ugotowany ryż pokrojoną kapustę i przyprawy.

Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Liście kapusty drobno pokroić. Cebule i czosnek obrać z łupinek. Mięso pokroić w dużą kostkę. Mięso, cebule i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Do mięsa dodać ryż, kapustę, jajka i przyprawy.

przygotowanie gołąbków cd

Nie zawijane gołąbki Eli
Wszystkie składniki gołąbków dokładnie wymieszać.

Mięso z ryżem, kapustą, jajkami i przyprawami dokładnie wymieszać.

przygotowanie gołąbków cd

Nie zawijane gołąbki Eli
Panierować w bułce tartej uformowane owalne kotlety

Z masy formować owalne kotlet i panierować w bułce tartej.

przygotowanie gołąbków cd

Nie zawijane gołąbki Eli
Usmażyć na oleju opanierowane w bułce gołąbki.

Panierowane w bułce tartej gołąbki usmażyć na oleju.

przygotowanie sosu

Nie zawijane gołąbki Eli

1.5 litra wody wlać do garnka z dużym dnem, dodać koncentrat pomidorowy, sól, paprykę słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć usmażone gołąbki i dusić około 30 minut. Gołąbki podawać razem sosem. Smacznego!