tortymarzeń

tortymarzeń

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Niedzielna pierś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczna pierś w śmietanowo- winnym sosiku :))

Niedzielna pierś

Składniki:

Niedzielna pierś

 

  • 1kg piersi z kurczaka,
  • 500g pieczarek pokrojonych w plastry,
  • 4 cebule pokrojone w plastry,
  • 250ml białego wytrawnego wina,
  • 250ml śmietanki 15%,
  • gomułka mozarelli,
  • płaska łyżeczka mąki,
  • olej,
  • sól i pieprz oraz tymianek

Sposób przygotowania:

Niedzielna pierś
Piersi lekko rozbić na kotlety, posolić i popieprzyć. Usmażyć na złoto i wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Na tym sam oleju usmażyć pieczarki i osobno cebulę. Wyłożyć na mięso. Ma krążki cebuli poukładać kostki mozarelli. Oprószyć patelnię mąką i zalać śmietanką. Gdy się zagotuje wlać powoli wino, dodać sól, pieprz oraz troszkę tymianku. Zredukować do połowy i zalać zawartość naczynia żaroodpornego. Piec około 30min w 200 stopniach tak, by wierzch się ładnie zarumienił. Podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.