Sposób przygotowania:
Niedzielny torcik waflowy
Masło utrzeć na puszystą masę. Żółtka utrzeć do białości z cukrami.Dodać aromat pomarańczowy. Połączyć z utartym masłem. Połączyć ze sobą za pomocą miksera i dodać kakao i razem wymieszać.
Odłożyć 4 łyżki masy. 2 łyżki połączyć z ryżem preparowanym, a pozostałe 2 z pokruszonymi pierniczkami.
Na talerz położyć pierwszy wafel i posmarować masą kakaową. Przykryć kolejnym lekko docisnąć i posmarować masą z ryżem. Przykryć kolejnym posmarować dżemem. Położyć kolejny wafel, docisnąć i posmarować masą z pierniczkami. Kolejny wafel posmarować resztą masy kakaowej i położyć ostatni wafel. Pozostawić pusty. Docisnąć, położyć deseczkę kuchenną, dociążyć w pozostawić w lodówce na całą noc.
Polewa:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao, wymieszać.
Ciepła polewą smarujemy górę torciku i ozdabiamy, ale nie jest to konieczne. Odstawiamy na około godzinę.
Smacznego!
Odłożyć 4 łyżki masy. 2 łyżki połączyć z ryżem preparowanym, a pozostałe 2 z pokruszonymi pierniczkami.
Na talerz położyć pierwszy wafel i posmarować masą kakaową. Przykryć kolejnym lekko docisnąć i posmarować masą z ryżem. Przykryć kolejnym posmarować dżemem. Położyć kolejny wafel, docisnąć i posmarować masą z pierniczkami. Kolejny wafel posmarować resztą masy kakaowej i położyć ostatni wafel. Pozostawić pusty. Docisnąć, położyć deseczkę kuchenną, dociążyć w pozostawić w lodówce na całą noc.
Polewa:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na średnim ogniu. Gdy całkowicie się rozpuści dodajemy mleko i cukier puder. Mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i po jednej łyżce dodawać kakao, wymieszać.
Ciepła polewą smarujemy górę torciku i ozdabiamy, ale nie jest to konieczne. Odstawiamy na około godzinę.
Smacznego!
marietta