Sposób przygotowania:
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę to nie potrzeba ich obierać tylko dobrze umyć, w przeciwnym wypadku obrać i umyć. Przekroić na pół lub trzy części w zależności od wielkości ziemniaków i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Plastry boczku pokroić na ok. 1-cm kawałki, cebulę w grubą kostkę. W międzyczasie gdy ziemniaki się gotują na dużej patelni (ja użyłem woka) rozprowadzić odrobinę oleju i usmażyć boczek na średnim ogniu, gdy boczek przyrumieni się trochę dodać cebulę i smażyć razem ok. 8 minut mieszając. Teraz dodać bulion i ocet oraz jeszcze ciepłe ziemniaki, spróbować i dosolić w razie potrzeby i gotować aż ziemniaki wchłoną cały płyn. Wrzucić pokrojony szczypior i podać ciepłe albo chłodne.