Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Jesienne ciasto z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruchy,pyszny placek z kwaśna nutką na wszystkie okazje.

Jesienne ciasto z agrestem

Składniki:

Jesienne ciasto z agrestem

 

  • 4 szklanki mąki;
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 łyżeczki kakao;
  • 5 jajek
  • 1 mały proszek do pieczenia (3 płaskie łyżeczki);
  • ½ szklanki cukru;
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 1 szklanka cukru do białek;

 

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto z agrestem
Margarynę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, śmietanę utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Włożyć do zamrażalnika ciasto z kakao i jedną część białego na 2 godz. Pozostałą część wyłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.Wyłożyć owoce (agrest, porzeczko-agrest, śliwki) odcedzone z kompotu. Na to równo potrzeć na tarce zamrożone ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno i dalej ubijając dodać szklankę cukru. Ubitą pianę wyłożyć na ciemnym cieście, teraz zetrzeć na tarce zamrożone białe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 – 50 min.

Tagi:

jajko jajka