Sposób przygotowania:
Jesienne ciasto z agrestem
Margarynę, cukier, żółtka, cukier waniliowy, śmietanę utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Włożyć do zamrażalnika ciasto z kakao i jedną część białego na 2 godz. Pozostałą część wyłożyć na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia.Wyłożyć owoce (agrest, porzeczko-agrest, śliwki) odcedzone z kompotu. Na to równo potrzeć na tarce zamrożone ciemne ciasto. Białka ubić na sztywno i dalej ubijając dodać szklankę cukru. Ubitą pianę wyłożyć na ciemnym cieście, teraz zetrzeć na tarce zamrożone białe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 45 – 50 min.