Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Nipples of Venus Truffles - cycuszki Wenus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inspiracją do zrobienia tych czekoladek był mocno czekoladowy film "Czekolada" z J.Deppem i J. Binoche.

Nipples of Venus Truffles - cycuszki Wenus Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nipples of Venus Truffles - cycuszki Wenus

 

  • 150 ml śmietany kremówki, najlepiej wiejskiej
  • 60 g cukru
  • sól
  • laska wanilii
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła

 

Sposób przygotowania:

Nipples of Venus Truffles - cycuszki Wenus
W garnuszku gotujemy śmietanę z cukrem, szczyptą soli, ziarenkami wanilii, dodajemy pokruszone czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na pulchną masę, następnie po łyżce dodajemy masę czekoladową. Masę przekładamy do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyciskamy kopczyki w kształcie sutków na pergamin lub na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki by zastygły. W czasie, gdy czekoladki tężeją, rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą czekoladkę delikatnie wbijamy na wykałaczkę i maczamy trufle w czekoladzie (zobacz zdjęcie). Gdy polewa zastygnie rozpuszczamy . Wtedy rozpuszczamy białą czekoladę i delikatnie maczamy tylko końcówkę trufli.
Nipples of Venus Truffles - cycuszki Wenus
Trufle nabijamy na wykałaczkę następnie je maczamy w czekoladzie, by wykłaczka lekko wyszła delikatnią nią okręcamy.

Tagi:

czekolada