Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Nototenia na parze z cytrynowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oswajam gotowanie na parze. Bardzo długo nie odpowiadał mi ten sposób przygotowywania potraw, do czasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika szybkowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę

Nototenia na parze z cytrynowym sosem

Składniki:

Nototenia na parze z cytrynowym sosem

 

  • 2 małe nototenie ( lub po 2 sztuki na osobę )
  • plasterek selera
  • kawałek marchewki
  • plasterek korzenia pietruszki
  • kilka zielonych liści pora
  • 3/4 średniej cytryny
  • skórka z cytryny ( ok. 1,5 cm kwadratowego )
  • maggi w płynie do smaku
  • listek lubczyku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2,5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Nototenia na parze z cytrynowym sosem
Nototenie rozmrozić umyć , oskrobać, umyć. Rozciąć od strony płetwy brzusznej do i 1/3 długości i umyć od środka . Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z cytryny 2 łyżki soku zostawić ) i posolić. Zostawić na 30 minut. W dolnym garnku do nalanej wody ( 1,5 szklanki) dodać warzywa, skórkę z cytryny, obraną i pokrojoną marchew , pietruszkę, seler , por i liść lubczyku- dolać pół łyżeczki maggi i gotować pod przykryciem 15 minut. W górnym garnku ułożyć na liściach pora ułożyć nototenie, postawić na dolny garnek i gotować jeszcze 15 minut. Zlać wywar z dolnego garnka i odlać 3/4 szklanki. Rybę postawić w górnym garnku pod przykryciem na czas robienia sosu by nie ostygły ( postawić go ponownie na dolnym garnku z którego zlano wywar- oczywiście zestawionym z gazu ). W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) Podawać nototenię z ziemniakami , sosem cytrynowym i jakąś surówką. * resztę sosu można podać w filiżankach do popicia (po zmieszaniu go z resztą wywaru ).