Sposób przygotowania:
Nototenia na parze z cytrynowym sosem
Nototenie rozmrozić umyć , oskrobać, umyć. Rozciąć od strony płetwy brzusznej do i 1/3 długości i umyć od środka . Ułożyć w pojemniku i skropić sokiem z cytryny 2 łyżki soku zostawić ) i posolić. Zostawić na 30 minut. W dolnym garnku do nalanej wody ( 1,5 szklanki) dodać warzywa, skórkę z cytryny, obraną i pokrojoną marchew , pietruszkę, seler , por i liść lubczyku- dolać pół łyżeczki maggi i gotować pod przykryciem 15 minut. W górnym garnku ułożyć na liściach pora ułożyć nototenie, postawić na dolny garnek i gotować jeszcze 15 minut. Zlać wywar z dolnego garnka i odlać 3/4 szklanki. Rybę postawić w górnym garnku pod przykryciem na czas robienia sosu by nie ostygły ( postawić go ponownie na dolnym garnku z którego zlano wywar- oczywiście zestawionym z gazu ). W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką, rozmieszać i rozprowadzić odlanym wywarem. Dodać śmietankę. Doprawić do smaku sos ( sokiem z cytryny , szczyptą soli i cukru) Podawać nototenię z ziemniakami , sosem cytrynowym i jakąś surówką. * resztę sosu można podać w filiżankach do popicia (po zmieszaniu go z resztą wywaru ).