justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Ryba na parze z sosem cytrynowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszna rybka gotowana na parze

Ryba na parze z sosem cytrynowych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba na parze z sosem cytrynowych

 

  • filety z dorsza 3sztuki
  • przyprawy : majeranek 1 łyżka, sól 1 łyżka, pieprz 1 łyżka, przyprawa do ryb 1 łyżka.
  • cytryna 1 sztuka
  • śmietana 1/2 szklanki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ryba na parze z sosem cytrynowych
1. Filety jeśli mamy mrożone należy dobrze rozmrozić i ułożyć na sitku,aby osączyć nadmiar wody. Każdy kawałek ryby delikatnie nacinamy. 2. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi każdy kawałek ryby. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy plasterki cytryny na rybie. Odstawiamy na godzinę do lodówki. 3. Rybę gotujemy na prze 25 minut. 4. Sos: Śmietanę mieszamy z czosnkiem, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną skórki cytrynowej.
Ryba na parze z sosem cytrynowych
Filety jeśli mamy mrożone należy dobrze rozmrozić i ułożyć na sitku,aby osączyć nadmiar wody
Ryba na parze z sosem cytrynowych
Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi każdy kawałek ryby.
Ryba na parze z sosem cytrynowych
Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy plasterki cytryny na rybie. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ryba na parze z sosem cytrynowych
Śmietanę mieszamy z czosnkiem, łyżeczką soku z cytryny i odrobiną skórki cytrynowej.