Sposób przygotowania:
Nototenia w pieczarkach
Umyć i oskrobać nototenie. Naciąć od strony płetwy brzusznej i dobrze oczyścić z pozostałości ( mnie trafiła się ikra - tego nie wyrzucać - ikra to rarytas). Wyciąć filety - lub pozostawić rybki w całości- zależy jak kto woli- ja filetuję. Jeszcze raz opłukać. Ułożyć w pojemniczku. Polać sokiem z cytryny. Lekko posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut. W tym czasie oczyścić pieczarki. Wykręcić ogonki i drobno usiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano plasterki pieczarek. Dorzucić pokrojone korzonki i łyżkę masła - usmażyć całość pieczarek na złoto. Przełożyć do małego garnuszka. Ryby wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- posolić, popieprzyć i oprószyć mąką. Na patelnię po smażeniu pieczarek dodać 3 łyżki oleju i na gorącym smażyć nototenię. Gdy będzie rumiana dołożyć masło i ikrę ( jeśli nie było to oczywiście bez niej) . Zrumienić masło ( ikrę rozetrzeć w tłuszczu). Dołożyć obok ryb pieczarki i chwilę razem podgrzewać. Podawać z ziemniakami z wody ( z koperkiem) i np. sałatą ze śmietaną. * Proponuję zacząć gotowanie obiadu od obrania ziemniaków ( umyć , pokroić, zalać wodą i posolić ).Kiedy ryby są już zalane sokiem z cytryny nastawiamy ziemniaki - ugotują się akurat jak ryby będą gotowe. W czasie kiedy smażymy pieczarki - umyć i odwirować i porwać na kawałki sałatę i przygotować sos śmietanowy do niej ( śmietana, cukier, sok z cytryny, sól). Na końcu odcedzamy miękkie ziemniaki , posypujemy usiekanym koprem lub natką pietruszki , polewamy sałatę sosem i podajemy razem z nototenią w pieczarkach ( tłuszczyk ze smażenia wygodniej podać osobno). Tym sposobem w ok. 30-40 minut mamy cały obiad gotowy.