Sposób przygotowania:
Nototenia i ziemniaki z ziołami
Umyć i osuszyć nototenie. Oskrobać . Naciąć skórę z obu stron aż do kręgosłupa ( 4-5 nacięć). Posypać solą i szczyptą papryki. Włożyć do środka ryb zioła ( gałązkę kopru, pietruszki i rozmarynu)- ułożyć w jakimś pojemniku. Przygotować marynatę z soku z połowy cytryny , 2 łyżek oleju , szczypty soli i pieprzu. Zalać rybę. Obok ułożyć po gałązce ziół ( rozmaryn, koper, pietruszka) i zostawić na godzinę. Po 20 minutach nastawić do ugotowania wyszorowania młode ziemniaki ( lub takie do gotowania ze skórką).Gotować w osolonej wodzie z 2 gałązkami kopru i 2 łyżkami oleju ( ryżowy, słonecznikowy lub z pestek winogron). Odcedzić. Zostawić niech ziemniaki lekko ostygną. Przekroić na połówki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić gałązkę rozmarynu, kopru i pietruszki ( z marynaty) i chwilę smażyć. Ułożyć ziemniaki i obsmażyć na rumiano. Wyjąć nototenie z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Oprószyć mąką . Kłaść ryby obok podrumienionych ziemniaków i smażyć z obu stron do zarumienienia . Zmniejszyć gaz , dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę . Podawać z rumianymi ziemniakami wkładając w nacięcia ryb kawałki cytryny * . * Ja odcinam z plasterka 3 górne części wzdłuż okręgu ( połówki plasterka były by za duże i nie mieściły się w nacięcia - a takie małe kawałeczki ładnie wyglądają i w trakcie jedzenia po naciśnięciu sok skrapia kawałek ryby).