Sposób przygotowania:
Tort Szampański wg gosiek i edzia
Białka jajek ubij na sztywno z dodatkiem jednego cukru waniliowego i 5 dag cukru. Wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy i upiecz przez 25 min., ostudź. 8 łyżeczek żelatyny zalej niewielką ilością wody, rozpuść. Zmiksuj na puree 3 brzoskwinie i wymieszaj z dwoma łyżeczkami żelatyny. Jogurt wymieszaj z drugim cukrem waniliowym i 7 dag cukru, ubijaj i powoli dolewaj szampan, a następnie resztę żelatyny. Szybko wymieszaj z połową ubitej na sztywno śmietanki. Na cieście rozsmaruj 3/4 kremu. Zrób na nim kleksy z puree brzoskwiniowego i delikatnie przemieszaj by powstał marmurkowy wzorek. Zalej resztą kremu. Schładzaj przez noc. Resztą brzoskwiń obłóż tort. Odmierz szklankę zalewy z brzoskwiń, rozpuść w niej pozostały cukier i żelatynę. Tężejącą galaretką zalej owoce. Na patelni upraż płatki migdałowe. Ostudź. Ubij pozostałą śmietankę, przełóż do szprycy i udekoruj tort, rozgrzej polewę i cieniutkimi stróżkami polej śmietanowe rozety. Boki posmaruj resztą śmietany, posyp migdałami.
marietta
gosiek i edzia
Wielkie dzięki!!