elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Nóżki cielęce w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 3

Nóżki cielęce

Nóżki cielęce w cieście

Składniki:

Nóżki cielęce w cieście

 

  • Jarzyny
  • 4 nóżeki cielęce
  • sól
  • liś bobkowy
  • ziele angielskie ,
  • ciasti; szklanka wody
  • sól
  • 2 żółtka
  • 20 dkg. mąki .
  • 2łyżki oleju
  • piana z dwóch jajek
  • 6-8 dkg.tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Nóżki cielęce w cieście
Nóżki starannie czyścimy sparzamy przecinamy wzdłuż, wrzucić do sporej ilości wody zagotować odlać wrzucić na wrzącą wodę posoloną z jarzynami gotować do miękkości .Gdy nóżki miękkie odcedzamy mięso oddzielamy od kości układamy z każdej nóżki prostokąt przyciskamy deską do ostygnięcia . Poparu godzinach przygotujmy mątewkę z wody i żółtek mąki oliwy ,ubić pianę wymieszać z ciastem posolić .Każdy kawałek mięsa nabić na widelec zanurzyć w cieście ,smażyć na rozgrzanym tłuszczu na jasno złoty kolor .Podawać z sałatą lub ostrymi sosami .

Tagi:

jajko jajka