Sposób przygotowania:
Nóżki cielęce w grzybkach marynowanych
Nóżki cielęce umyć, oczyścić i przerąbać tasakiem,po czym włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować. W międzyczasie umyć warzywa, ugotować i dodać do nóżek wraz z przyprawami. Gotować do uzyskania miękkości. Ugotowane nóżki wyjąć z wywaru, który następnie zagęszczamy do objętości 2 szklanek. Nóżki studzimy, po czym usuwamy z nich kości i kroimy na drobne paseczki. Przesiać mąkę i rozetrzeć z tłuszczem, rozprowadzić gęstym wywarem. Gotować, co jakiś czas mieszając. W końcu gotowania dodać posiekane grzybki i korniszony, oraz zmieszać z żółtkami.. Do smaku przyprawić pieprzem i solą.Pokrajane nóżki włożyć do sosu i pogrzać przez kilka minut na średnim ogniu. Podawać z ziemniakami i surówką.
grazka