beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Nóżki cielęce w  grzybkach marynowanych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Nóżki cielęce w  grzybkach marynowanych

Składniki:

Nóżki cielęce w  grzybkach marynowanych

 

  • cztery nóżki cielęce,
  • pół kilo warzyw (marchewka, cebula, pietruszka, seler),
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • 2  łyżki mąki,
  • 2  żółtka,
  • 1  łyżka masła,
  • 15 dag posiekanych grzybków marynowanych,
  • 5  dag korniszonów,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Nóżki cielęce w  grzybkach marynowanych
Nóżki cielęce umyć, oczyścić i  przerąbać tasakiem,po czym włożyć do wrzącej, osolonej wody i  gotować. W międzyczasie umyć warzywa, ugotować i  dodać do nóżek wraz z  przyprawami. Gotować do uzyskania miękkości. Ugotowane nóżki wyjąć z  wywaru, który następnie zagęszczamy do objętości 2  szklanek. Nóżki studzimy, po czym usuwamy z  nich kości i  kroimy na drobne paseczki. Przesiać mąkę i  rozetrzeć z  tłuszczem, rozprowadzić gęstym wywarem. Gotować, co jakiś czas mieszając. W końcu gotowania dodać posiekane grzybki i  korniszony, oraz zmieszać z  żółtkami.. Do smaku przyprawić pieprzem i  solą.Pokrajane nóżki włożyć do sosu i  pogrzać przez kilka minut na średnim ogniu. Podawać z  ziemniakami i  surówką.