Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Faszerowane kurze nóżki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Faszerowane kurze nóżki kurkami i prażoną cebulą

Faszerowane kurze nóżki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Faszerowane kurze nóżki

 

  • 4 kurze pałki
  • 3 duże garści kurek
  • 4 plastry sera wędzonego
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego świeżo ugotowanego
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • dodatkowo nici i igłę lub wykałaczki

Sposób przygotowania:

Faszerowane kurze nóżki
Pałki wytrybować(czyli usunąć kości) nie rozrywając skóry. Mięso umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.Cebulę obrać i posiekać .Połowę zeszklić i lekko zrumienić na dwóch łyżkach oliwy . Dodać dwie garści kurek oczyszczonych i delikatnie opłukanych, posolić i popieprzyć. Smażyć przez ok. 5 minut. Ostudzone podzielić na cztery równe części .Położyć na mięso po plasterku sera i porcję grzybów. Dokładnie zaszyć lub spiąć wykałaczkami otwory w nóżkach. Posolić lekko popieprzyć i smażyć na rumiano na 2 łyżkach oliwy na rumiano.Przełożyć mięso na talerz i przykryć folią aluminiową. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić resztę posiekanej cebuli i pozostałe kurki . Chwilę smażyć,podlać winem i bulionem.Włożyć mięso do sosu i redukować przez ok. 10 minut aż zrobi się lekko gęstawy.
Faszerowane kurze nóżki

Tagi:

sery ser