Sposób przygotowania:
Obłędny sernik bez ciastatwaróg
Na początek żółtka oddzielić od białek, białka dokładnie ubić na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitej piany z białek dodawać po łyżce cukru (w sumie szklankę) i ubijać do momentu aż masa z białek zrobi się sztywna i lśniąca.
twaróg
Gdy już mamy ubitą lśniącą pianę z białek. Do drugiej miski dodać cztery kostki twarogu (miałam taki, którego nie trzeba mielić), dodać żółtka oddzielone od białek, szklankę cukru, cały budyń ( proszek ), łyżkę mąki ziemniaczanej, śmietanę, aromat dowolny oraz roztopione chłodne masło (nie może być gorące). Całość dokładnie zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników.
twaróg
Do zmiksowanej masy twarogowej dodać wcześniej ubitą pianę z białek i za pomocą drewnianej łopatki wszystko ze sobą połączyć na jednolitą masę. Do blaszki 35 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przełożyć gotowy sernik, wierzch wyrównać łyżką.
twaróg
Tak przygotowany sernik wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec przez 45 minut. Po 45 minutach zmniejszyć temperaturę na 110 stopni i piec jeszcze 10 minut (czas i temperatura piekarnika jest zależna od naszych piekarników ponieważ nie wszystkie są jednakowe). Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy już sernik ostygnie posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Po ostygnięciu sernik bardzo ładnie odchodzi od papieru do pieczenia.
twaróg
Sernik wyszedł idealny mocno wilgotny i bardzo smaczny aż rozpływa się w ustach. Mój serniczek pięknie w czasie pieczenia rósł na całą blaszkę a nawet ponad nią, lecz po wyciągnięciu z piekarnika opadł jak każdy sernik nie wiem co było tego przyczyną będę dalej go testować z różnymi dodatkami np. brzoskwiniami, rodzynkami czy nawet ananasem ale jestem już pewna że na zawsze zagości on w mojej kuchni.