Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Obłoczek tęczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Nie wymaga pieczenia, a z wyciętych trójkątów możemy zrobić dwa ciasta. Takie ciasto na pewno będzie ozdobą każdego stołu. Śmietanę możemy zastąpić jogurtem lub serkami homogenizowanymi.

Obłoczek tęczowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Obłoczek tęczowy

składniki

  • 2 galaretki żółte
  • · 2 galaretki pomarańczowe
  • · 2 galaretki szafirowe
  • · 2 galaretki zielone
  • · ½ szk cukru pudru
  • · 4 x 330 ml śmietany 330%
  • · ½ opakowania biszkoptów
  • · Mała puszka ananasów
  • · ½ puszki brzoskwiń
  • · 15 dag wiśni

Sposób przygotowania:

Obłoczek tęczowy

przygotowanie galaretek

Obłoczek tęczowy
galaretki

Każdy kolor galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody ( zielona, pomarańczowa, szafirowa, żółta), odstawiamy do lekkiego stężenia.

przygotowanie masy

Obłoczek tęczowy
masa

Śmietany ubijamy mikserem z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy żółtą galaretkę, chwilę jeszcze miksujemy.

Przygotowanie formy

Obłoczek tęczowy
forma

Przygotowujemy okrągłą tortownicę z formą na babkę, smarujemy cienko olejem, to jest koniczne, ciasto nie przyklei się nam do formy.

układanie ciasta

Obłoczek tęczowy
masa

Następnie wylewamy masę śmietanową i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Po tym czasie odpinamy obręcz od tortownicy i wycinamy trójkąty. Zapinamy obręcz.

układanie galaretki

Obłoczek tęczowy
galaretki

Galaretki łączymy dowolnie z owocami i wlewamy w wycięte otwory.

układanie biszkoptów

Obłoczek tęczowy
ciastka

Na wierzch wylewamy galaretkę, która nam pozostała i układamy biszkopty. Ponownie chłodzimy w lodówce.

ETAP 7:

Obłoczek tęczowy

Następnie odpinamy obręcz i odwracamy ciasto tak żeby biszkopty były na dnie.

Ciasto gotowe. Smacznego