olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Obwarzanki krakowskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

hm... zawsze zastanawiałam się jak robią prawie najbardziej rozpoznawalny posiłek Krakowa :)

Obwarzanki krakowskie

Składniki:

Obwarzanki krakowskie

 

  • 50dkg mąki
  • 15dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 3 jaja
  • pół porcji proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 żółtka do smarowania ciasta
  • 2dag tłuszczu do smarowania formy

Sposób przygotowania:

Obwarzanki krakowskie
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem, połączyć z jajami utartymi uprzednio z cukrem i cynamonem. Wszystkie składnik wyrobić na gładkie ciasto. Z ciasta uformować długi wałeczek, ukształtować okrągłe precle, posmarować żółtkiej i położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w średnio nagrzanym piekarniku, przez 15 min.

Tagi:

ciasto