Sposób przygotowania:
Oczy carycy
Przygotowujemy ciemne ciasto. Żółtka oraz jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy kakao oraz wlewamy olej. Przygotowujemy jasne ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, olej oraz ocet. Miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem (wym. 20x36cm) wykładamy naprzemiennie jasne i ciemne ciasto. Lekko mieszamy widelcem. Pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy budynie oraz cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Masło zmiksować razem z zimnym budyniem. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szkl wrzątku. Połowę upieczonego ciasta smarujemy połową masy budyniowej, następnie układamy nasączone w kawie biszkopty, zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do stężenia, następnie smarujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową.