Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 995]

Odchudzona fit-pomidorówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wiosna to czas na odchudzanie przez latem i na jedzenie w wersji fit. Zupa pomidorowa zabielana mlekiem, a nie śmietaną, to lekkie, ale smaczne danie.

Odchudzona fit-pomidorówka

Składniki:

Odchudzona fit-pomidorówka

 

Sposób przygotowania:

Odchudzona fit-pomidorówka
Gotujemy bulion: włoszczyznę zalewamy wodą, wrzucamy umyte kawałki kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, lubczyk, gotujemy ok. godzinę, zbierając co jakiś czas "szumowiny".

Wyjmujemy części kurczaka i włoszczyznę; mięso możemy pokroić drobno i wrzucić do bulionu.

Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze ok. 20 min.

Do kubeczka odlewamy trochę zupy, mieszamy ją z mlekiem (hartujemy), łączymy z pozostałą zupą, gotujemy jeszcze chwilę.

Próbujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze soli i pieprzu. Gotujemy ryż lub makaron.

Ryż lub makaron wykładamy na talerze, zalewamy zupą, posypujemy świeżą lub suszoną natką pietruszki i lubczykiem.