jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Odchudzone bananowo- orzechowe ciasto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To nieco zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta z bananami. Poza użyciem ksylitolu, mąkę tortową zamieniłam orkiszową. Całość wyszła pyszna!POLECAM!!

Odchudzone bananowo- orzechowe  ciasto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Odchudzone bananowo- orzechowe ciasto

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Odchudzone bananowo- orzechowe ciasto

ETAP 1

Odchudzone bananowo- orzechowe  ciasto
W misce łączymy ze sobą sypkie składniki ciasta

Suche składniki, czyli mąki, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oraz orzechy łączymy ze sobą.
Masło rozpuszczamy i studzimy.

ETAP 2

Odchudzone bananowo- orzechowe  ciasto
obieramy potrzebne do ciasta banany

Banany obieramy, dzielimy na mniejsze części i rozgniatamy widelcem.

ETAP 3

Odchudzone bananowo- orzechowe  ciasto
na puszystą masę ubijamy jajka z cukrem

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier brzozowy i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 4

Odchudzone bananowo- orzechowe  ciasto
Łączymy składniki ciasta

Do ubitych jajek dodajemy suche składniki, tłuszcz oraz banany. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 5

Odchudzone bananowo- orzechowe  ciasto
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, po czym nakładamy do niej ciasto

Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej foremki. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180°C.
Gotowe ciasto wyjmujemy i studzimy.