Sposób przygotowania:
Odchudzone śląskie rolady
Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem. Solimy, smarujemy musztardą z jednej strony. Na posmarowanej stronie układamy pasek ogórka, kawałek kabanosa oraz trochę cebuli pokrojonej w pióra. Mięso zawijamy, związujemy za pomocą nitki. Pieprzymy odrobinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Układamy roladki, wrzucamy resztę pokrojonej w pióra cebuli i dusimy wszystko pod przykryciem, podlewając odrobiną wody w razie konieczności. Gdy mięso już jest gotowe, robimy sos. Wyjmujemy mięso z rondla, a do tłuszczu dolewamy odrobinę wody. Do pół szklanki wody wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Sporządzoną mieszankę wlewamy po trochu do rondla, cały czas mieszając, w ilości która pozwoli na uzyskanie pożądanej gęstości sosu. Sos doprawiamy maggi. Danie podajemy z ziemniakami bądź kluskami śląskimi i surówką.