mr19871

mr19871

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Odlotowe ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwy "hit" na przyjęcia lub kolację we dwoje.

Odlotowe ziemniaczki

Składniki:

Odlotowe ziemniaczki

 

  • 1 1/2 kg ziemniaków
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • oregano lub mięta
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Odlotowe ziemniaczki
Ziemniaki myjemy obieramy i wycieramy. Kroimy w zdłuż i układamy na natłuszczonej formie do zapiekania i wstawiamy na 40 min do nagrzanego piekarnika do 200C.Pestki i czosnek drobno siekamy mieszamy z wcześniej pokrojoną zieleniną doprawiamy solą i pieprzem i oliwą lub olejem.Ziemniaki odwracamy na drugą strone i smarujemy powstałą pastą skrawiamy resztą oliwy. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 min.

Tagi:

ziemniaki