Sposób przygotowania:
Odrywana drożdżówka z pigwowcemETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Masło rozpuścić i odlać 4 łyżki, które doprawić cynamonem.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka z jajkami i jogurtem oraz spieniony zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą, wlać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówki (11x24) wysmarować masłem i obsypać bułka tartą.
ETAP 2:
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść krótko i podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na kwadrat o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować cienką warstwę konfitury i przeciąć kwadrat na pół.
ETAP 3:
Każdy pasek złożyć wzdłuż na pół, zamykając konfiturę w środku ciasta.
ETAP 4:
Pociąć na cztery części i posmarować wierzch masłem z cynamonem.
ETAP 5:
Kawałki ciasta sklejać do siebie i wkładać pionowo do keksówek. Odstawić do wyrośnięcia, a przed pieczeniem posmarować masłem z cynamonem. Piec przez ok 30 min w 180*C. Smacznego :)
zbysiowa
Mniam1