SUPERPRZEPIS

Odrywane drożdżowe bułeczki

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Odrywane drożdżowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Drożdżowe bułeczki odrywane z ciasta w kształcie (prawie) piłki ;-)

Składniki:

Odrywane drożdżowe bułeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Odrywane drożdżowe bułeczki
Drożdże po wymieszaniu z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Obie mąki wsypujemy do miski, dolewamy drożdże z mlekiem i wbijamy jajko. Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut aż przestanie lepić się do rąk. Dzielimy je na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao rozprowadzone w mleku. Wyrabiamy do momentu, aż będzie miało jednolity kolor. Z obu ciast formujemy kule, które po przykryciu odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu z jasnego i z ciemnego ciasta formujemy taką samą liczbę kulek i układamy je naprzemiennie w blaszce wysmarowanej masłem. Ja zrobiłam to w tortownicy, bo chciałam, żeby upieczone ciasto przypominało piłkę, ale nie do końca mi się to udało ;-) Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś pół godziny, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Z upieczonego ciasta odrywamy bułeczki, które doskonale smakują z odrobiną masła i domowym dżemem.
Odrywane drożdżowe bułeczki
Z białego i czarnego ciasta formujemy kulki
Odrywane drożdżowe bułeczki
Kulki układamy naprzemiennie w formie i zostawiamy do wyrośnięcia
Odrywane drożdżowe bułeczki
Upieczone ciasto możemy podawać z masłem i dżemem