Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Odtrąbiony krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupę ugotowałam dzięki internetowej koleżance Pyzie ( czyli Izie ). Wzorowałam się na jej przepisie ,, Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując. A grzybki które użyłam czyli tytułowe trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie.

Odtrąbiony krupnik

Składniki:

Odtrąbiony krupnik

 

  • 2 pałeczki z kurczaka
  • 1/2 średniej marchewki
  • pietruszka - 1/4 użytej marchewki
  • seler- 1/4 użytej marchewki
  • por - 3 łyżki usiekanego bardzo drobno
  • 2-3 małe ziemniaki
  • 3 listki lubczyku ( z kawałkiem gałązki)
  • rozmaryn- mała gałązka
  • 3 płaskie łyżki kaszy pęczak
  • 10 drobnych suszonych grzybków ( pieprznik trąbkowy)
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego do smaku
  • sól do smaku
  • maggi w płynie do smaku
  • 3,5 szklanki wody
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Odtrąbiony krupnik
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki. Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew, seler i pietruszkę. Pokroić w małą kostkę ziemniaki. Usiekać drobno por. Kaszę zalać w miseczce zimną wodą , zamieszać i zlać mętną wodę. Zalać ponownie i powtarzać płukanie aż woda będzie klarowna. Do garnka przełożyć warzywa, ziemniaki, umyte mięso, wypłukaną kaszę, grzybki. Zalać wodą. Dodać przyprawy- liść laurowy, lubczyk, szczyptę soli, pieprz ziołowy, gałązkę rozmarynu. Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. godziny. Wyjąć kurczaka. Wyłowić rozmaryn, liść laurowy, lubczyk. Doprawić zupę do smaku maggi w płynie. Mięso można obrać z kości i chrząstek lub włożyć całe pałeczki na talerz ( moja Mama np. bardzo lubi zjadać mięso po zupie z musztardą ). Podawać posypany usiekaną natką pietruszki wkładając do każdej porcji połowę grzybków. * Zgodnie z tym co mówiła Pyza nie trzeba trąbików moczyć przed gotowaniem.