Sposób przygotowania:
Odtrąbiony krupnik
Obrać i umyć warzywa i ziemniaki. Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej marchew, seler i pietruszkę. Pokroić w małą kostkę ziemniaki. Usiekać drobno por. Kaszę zalać w miseczce zimną wodą , zamieszać i zlać mętną wodę. Zalać ponownie i powtarzać płukanie aż woda będzie klarowna. Do garnka przełożyć warzywa, ziemniaki, umyte mięso, wypłukaną kaszę, grzybki. Zalać wodą. Dodać przyprawy- liść laurowy, lubczyk, szczyptę soli, pieprz ziołowy, gałązkę rozmarynu. Zagotować , zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem ok. godziny. Wyjąć kurczaka. Wyłowić rozmaryn, liść laurowy, lubczyk. Doprawić zupę do smaku maggi w płynie. Mięso można obrać z kości i chrząstek lub włożyć całe pałeczki na talerz ( moja Mama np. bardzo lubi zjadać mięso po zupie z musztardą ). Podawać posypany usiekaną natką pietruszki wkładając do każdej porcji połowę grzybków. * Zgodnie z tym co mówiła Pyza nie trzeba trąbików moczyć przed gotowaniem.