Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Odwrócone ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne i wilgotne odwrócone ciasto bananowe. :) Polecam do kawy lub herbaty!

Odwrócone ciasto bananowe

Składniki:

Odwrócone ciasto bananowe

 

  • cukier brązowy - 1/2 szklanki
  • masło - 60 gram
  • Ciasto
  • banan - 5 średnich
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka pełnoziarnista - 1/2 szklanki
  • cukier biały - 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • cynamon - 1/2 łyżeczki
  • jajka - 2 duże
  • masło rozpuszczone - 80 gram
  • jogurt naturalny - 1/3 szklanki

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto bananowe
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i wyłożyć formę keksową papierem do pieczenia. Na spodzie rozsypać cukier brązowy i położyć kawałki masła, zapiec 8 minut aż cukier się rozpuści. Wyciągnąć z pieca. Dwa banany pokroić w plasterki i ułożyć na rozpuszczonym cukrze. Lekko docisnąć. W misce wymieszać jajka, jogurt naturalny i rozpuszczone masło. Pozostałe banany rozgnieść widelcem i dodać do mokrych składników. Pozostałe, suche składniki wymieszać w drugiej misce. Połączyć suche i mokre składniki, wymieszać i przełożyć do keksówki za pomocą łyżki. Piec około 55 minut w 170 stopniach. Ostudzić i odwrócone wyłożyć na talerz, uważając, by banany nie przykleiły się do papieru do pieczenia (można je podtrzymać nożem). Smacznego.