Sposób przygotowania:
Odwrócone ciasto czekoladowe
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Dodać do niej śmietanę i 200 g marmolady. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i wszystko się połączy. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie tortownicy rozłożyć czekoladową masę. Do garnka przełożyć palmę. Dodać do niej cukier waniliowy, brązowy cukier, kakao, mleko i resztę marmolady. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Nie trzeba gotować. Masę przestudzić (może pozostać ciepła, ale nie gorąca), wbić do niej jajka - po jednym i za każdym razem wymieszać. Do masy dodać sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy na masę z białą czekoladą. Wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto lekko przestudzić. Następnie przyłożyć do niego talerz, blaszkę z ciastem odwrócić tak, żeby polewa znalazła się u góry. Z ciasta zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię aluminiową. Polewa pozostanie lekko płynna.