Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Odwrócone ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto pieczone odwrotnie, czyli z polewą na dole, a następnie odwrócone.

Odwrócone ciasto czekoladowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócone ciasto czekoladowe

 

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g palmy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciemnobrązowego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki mleka
  • 350 g marmolady śliwkowej
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 32 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto czekoladowe
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Dodać do niej śmietanę i 200 g marmolady. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i wszystko się połączy. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie tortownicy rozłożyć czekoladową masę. Do garnka przełożyć palmę. Dodać do niej cukier waniliowy, brązowy cukier, kakao, mleko i resztę marmolady. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy. Nie trzeba gotować. Masę przestudzić (może pozostać ciepła, ale nie gorąca), wbić do niej jajka - po jednym i za każdym razem wymieszać. Do masy dodać sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do tortownicy na masę z białą czekoladą. Wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto lekko przestudzić. Następnie przyłożyć do niego talerz, blaszkę z ciastem odwrócić tak, żeby polewa znalazła się u góry. Z ciasta zdjąć blaszkę i delikatnie usunąć folię aluminiową. Polewa pozostanie lekko płynna.
Odwrócone ciasto czekoladowe
Masa z białą czekoladą wylana na spód tortownicy.
Odwrócone ciasto czekoladowe
Masa przygotowana z palmy cukru kakao mleka i reszty marmolady.
Odwrócone ciasto czekoladowe
Jajka wbijane po jednym do ciemnej masy i mieszane.
Odwrócone ciasto czekoladowe
Wymieszana masa na ciasto wylana na masę z białą czekoladą.