alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

SUPERPRZEPIS

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nowa odwrócona wersja ciasta z jabłkami. Dodatkowo zrobiłam bitą śmietanę i oprószyłam pachnącą i pyszną przyprawą do dań słodkich.

 Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Składniki:

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

 

  • 4-5 szt jabłek
  • przyprawa do dań słodkich w młynku
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną
Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym.Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia.Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich.