Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Odwrócone ciasto ananasowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie, smaczne i całkiem efektowne ciasto

Odwrócone ciasto ananasowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odwrócone ciasto ananasowe

 

  • Ok. 8 plastrów ananasa z puszki
  • Ok. 100g kandyzowanych wiśni
  • 100g mąki
  • 80g miękkiego masła lub margaryny
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 5 łyżek soku z puszki z ananasami
  • Masło + cukier do wysmarowania i wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto ananasowe
Tortownicę o średnicy ok. 23 cm smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Układamy plastry ananasa i wiśnie. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło, wbijamy jajka i dolewamy sok i całość ubijamy mikserem na gładką masę. Ciasto przekładamy do tortownicy (ciasta jest niewiele, ledwo przykryje ananasy z wiśniami). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy na parę minut, ostrożnie odpinamy obręcz tortownicy, ciasto przykrywamy talerzem, odwracamy do góry dnem i zdejmujemy spód tortownicy.
Odwrócone ciasto ananasowe
Zaczynamy od ułożenia owoców na dnie tortownicy
Odwrócone ciasto ananasowe
Za pomocą miksera szybciutko robimy ciasto
Odwrócone ciasto ananasowe
Masę wykładamy na ananasach i wiśniach i pieczemy
Odwrócone ciasto ananasowe
Po odwróceniu mamy ładnie podane ciasto

Tagi:

jajko jajka