madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Odwrócony sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki sernik na zimno ale tym razem w wersji z owocami i galaretka na dnie, a nie tak jak zazwyczaj na wierzchu.

Odwrócony sernik na zimno

Składniki:

Odwrócony sernik na zimno

Sernik

  • 70 dag sera homogenizowanego
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 litra mleka

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Odwrócony sernik na zimno

ETAP 1:

Odwrócony sernik na zimno
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu

Żelatynę namaczamy w wodzie i pozostawiamy aby napęczniała. Rozpuszczamy na małym ogniu. Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Pozostawiamy aby przestygło.

ETAP 2:

Odwrócony sernik na zimno
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym

Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku.

ETAP 3:

Odwrócony sernik na zimno
Do kremu dodajemy ser i mleko z żelatyną

Do utartego kremu dodajemy ser i mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone mleko z żelatyną.

ETAP 4:

Odwrócony sernik na zimno
Formę z masa wstawiamy do lodówki do stężenia

Gotową masę sernikową wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężała.

ETAP 5:

Odwrócony sernik na zimno
Na stężałej masie układamy owoce

W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w szklance wrzątku. Kiedy masa stężeje układamy na niej owoce (ja dałam mrożone) i wlewamy galaretkę. Pozostawiamy do całkowitego stężenia. Po stężeniu odwracamy formę do góry dnem i w ten sposób układamy sernik na talerzu.