marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ognisty garnek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kurczaka pokroić,umyć,obsmażyć.Warzywa oczyścić,umyć i dodać do mięsa,oprószyć solą,pieprzem,zalać wodą .Dusić 15 min.Doprawić ostrą czuszką

Ognisty garnek.

Składniki:

Ognisty garnek.

 

  • 1 cały kurczak,
  • 3 średnie cebule,
  • 30 dag.marchwi,
  • 25 dag.fasolki szparagowej żółtej,
  • 15 dag.fasolki szparagowej zielonej,
  • 1 duża czuszka,
  • 1 strąk papryki,
  • 40 dag.pomidorów,
  • 20 dag.pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • vegeta,
  • zioła prowansalskie,
  • szczypta soli,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Ognisty garnek.
Kurczaka pokroić na cztery części,umyć,oprószyć solą i pieprzem.Obsmażyć z różnych stron.Warzywa i pieczarki oczyścić,opłukać i pokroić na paseczki.Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę nożykiem.Fasolkę umyć i obkroić końce z niej.Warzywa i pieczarki dodać do mięsa,oprószyć solą ,vegetą i pieprzem.Zalać szklanką wody i dusić całość z 15 min.pod pokrywką,potem dodać pokrojone pomidory,ostrą papryczkę bez nasion pokrojoną na talarki,ziołami prowansalskimi i dusić kolejne 20 min.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.