Sposób przygotowania:
Ogórasy kiszone
Zalewa: na 1 l wody - 2 płaskie łyżeczki soli
Słoiki (na tę ilość ogórków zazwyczaj potrzebuję 7 słoików o pojemności 3/4 litra) umyć i wyparzyć.
Ogórki umyć.
W garnku zagotować wodę z solą.
W słoikach układać ogórki, przekładając je przyprawami (przypraw nie należy żałować!). Do słoików nalewać wrzącą zalewę, przykrywkę mocno dokręcić, słoiki ustawić dnem do góry - po ostudzeniu oczywiście odwrócić. Ponieważ przepis nie jest mój, tylko mojej teściowej, nie będzie brakiem skromności, gdy stwierdzę: NIE MA LEPSZYCH OGÓRKÓW KISZONYCH , OJ NIE !
Słoiki (na tę ilość ogórków zazwyczaj potrzebuję 7 słoików o pojemności 3/4 litra) umyć i wyparzyć.
Ogórki umyć.
W garnku zagotować wodę z solą.
W słoikach układać ogórki, przekładając je przyprawami (przypraw nie należy żałować!). Do słoików nalewać wrzącą zalewę, przykrywkę mocno dokręcić, słoiki ustawić dnem do góry - po ostudzeniu oczywiście odwrócić. Ponieważ przepis nie jest mój, tylko mojej teściowej, nie będzie brakiem skromności, gdy stwierdzę: NIE MA LEPSZYCH OGÓRKÓW KISZONYCH , OJ NIE !