mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ogórki faszerowane wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i pomysłowe danie

Ogórki faszerowane wieprzowiną

Składniki:

Ogórki faszerowane wieprzowiną

 

  • 6 średnich ogórków gruntowych o podłużnym kształcie
  • 1 cebula
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 1 średni por
  • 250g kukurydzy konserwowej
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 250ml bulionu
  • 250ml białego wina
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki faszerowane wieprzowiną
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ogórki umyć, oczyścić, odciąć górną część (do 1/3 długości). Ogórki wydrążyć w środku, miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę, dodać mięso mielone i zasmażyć. Dodać marchewkę, pora, miąższ z ogórka, kukurydzę, wymieszać, zasmażyć. Masą napełnić ogórki i zakryć je odciętym czubkiem. Do naczynia żaroodpornego wlać białe wino i bulion, ułożyć ogórki i dusić w piekarniku 30minut. Ogórki wyjąć z wywaru. Wywar wymieszać z przecierem pomidorowym, cukrem, doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w grube plastry, ułożyć na talerzu, polać małą ilością sosu a resztę podać w sosjerce.

Tagi:

ogórki