Sposób przygotowania:
Ogórki faszerowane wieprzowiną
Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Por oczyścić, umyć i pokroić w krążki. Ogórki umyć, oczyścić, odciąć górną część (do 1/3 długości). Ogórki wydrążyć w środku, miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, poddusić cebulę, dodać mięso mielone i zasmażyć. Dodać marchewkę, pora, miąższ z ogórka, kukurydzę, wymieszać, zasmażyć. Masą napełnić ogórki i zakryć je odciętym czubkiem. Do naczynia żaroodpornego wlać białe wino i bulion, ułożyć ogórki i dusić w piekarniku 30minut. Ogórki wyjąć z wywaru. Wywar wymieszać z przecierem pomidorowym, cukrem, doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w grube plastry, ułożyć na talerzu, polać małą ilością sosu a resztę podać w sosjerce.