natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Ogórki konserwowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ogórki są przepyszne do obiadu lub na chleb.

Ogórki konserwowe.

Składniki:

Ogórki konserwowe.

 

 

  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • szklanka octu 10%
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe.
Zagotować składniki na zalewę i pozostawić do wystygnięcia. Ogórki umyć pod bieżącą wodą. Przygotować słoiki i do każdego z nich wkładamy: plasterek marchwi, kawałeczek liścia laurowego, 1 ziele angielskie, odrobina kopru, mały kawałeczek chrzanu, ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki gorczycy. W tak przygotowanych słoikach układamy ogórki. Zalewamy zalewą, zakręcamy i gotujemy. Od zagotowania słoików gotować nie dłużej niż 5 minut. Po wyciągnięciu z garnka odstawiamy w takie miejsce gdzie szybko się schłodzą. Po wystygnięciu słoików chowamy je najlepiej od razu w ciemne miejsce.

Tagi:

ogórki