Margaretkaw

Margaretkaw

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Ogórki konserwowe wg Margaretkaw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki konserwowe pozostaną dłużej jędrne i twarde jeśli skrócimy czas pasteryzacji.

Ogórki konserwowe wg Margaretkaw

Składniki:

Ogórki konserwowe wg Margaretkaw

 

 

  • Składniki zalewy:
  • 4 l wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe wg Margaretkaw
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć ciasno w słojach. Do słojów z ogórkami wkładać koper, po 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ziarna angielskie, 6 ziaren gorczycy, małym kawałku chrzanu i 1 listku laurowym. Przygotować z podanych składników zalewę, zalać ogórki, słoje dobrze zakręcić, pasteryzować przez 10-15 minut. Ogórki mogą być przetrzymywane kilka miesięcy. Są świetnym dodatkiem do duszonej wątróbki, smażonych mięs.

Tagi:

ogórki