Pomoria

Pomoria

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ogórki kwaszone z kolendrą...:-)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolendra sprawia, że ogóreczki są później chrupiące i nie "kapcieją"...:-)

Ogórki kwaszone z kolendrą...:-)

Składniki:

Ogórki kwaszone z kolendrą...:-)

 

 

  • na 2,5 litra wody 10 dag soli kamiennej ( nie należy używać zwykłej)

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone z kolendrą...:-)
Na dno czystych i wyparzonych słoików włożyć koper, kawałki chrzanu, paseczki chili ( uważać, aby nie dotykać ust ani oczu ), liście wiśni i porzeczki, dołożyć równomiernie pozostałe przyprawy...
wodę ugotować z solą i zalewać ogórki...po tygodniu powinny być już gotowe...wtedy uzupełniamy zalewę...wycieramy do sucha czysta ściereczką brzegi słoików ewentualnie dajemy czyste i wyparzone zakrętki...pasteryzować ok.30min...zatrzymamy proces fermentacji...