darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Ogórki nadziewane mięsem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ogórki nadziewane mięsem

Ogórki nadziewane mięsem

Składniki:

Ogórki nadziewane mięsem

 

Sposób przygotowania:

Ogórki nadziewane mięsem
Mięso mielone wieprzowo-wołowe z dodatkiem namoczonej i odciśniętej bułki,pasztetem, jajkiem, posiekaną zieleniną wyrobić tak jak na mielone kotlety, przyprawiając masę do smaku solą i pieprzem. Ogórki dość duże lub podobnej wielkości cukinie obrać, przekrajać wzdłuż na połowy, łyżeczką wydrążyć nasiona. W powstałe w ten sposób rowki nałożyć wałeczki z mielonego mięsa, tak aby nieco wystawały ponad przekrój. Stopić część tłuszczu w naczyniu ułożyć obok siebie połówki ogórków, skropić dno naczynia niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Wyparowujący sos można uzupełnić wodą, a na końcu dodać obrane ze skórki drobno pokrajane pomidory i podprawić wytworzony sos śmietaną rozmieszaną z. mąką. Przed podaniem obficie posypać zielonym koprem. Sos można takie pozostawić naturalny, nie podprawiony.