Sposób przygotowania:
Ogórki w occie
Zalewa-->1/2 l octu,2,5l wody,7 łyżek cukru i 3 łyżki soli zagotowujemy razem.+++ Do czystych i suchych słoiczków wkładamy po : 1 listku laurowym, wiórku cebuli,5 ziaren pieprzu i 3 ziarenka ziela angielskiego,1obrany ze skórki ząbek czosnku,plasterek marchewki i 1,3 łyżeczki ziarenek gorczycy..Wkładamy ogórki pionowo, wlewamy zalewę tak żeby przykryła ogórki.Lekko mieszamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Zakręcamy i gotujemy około 15 minut w wodzie sięgającej do 1 cm poniżej pokrywki.Warto położyć na dnie ściereczkę lnianą.Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.Po 2 dniach jest gotowe do jedzenia.Smacznego!