zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Ogórki z musztardą lub ketchupem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Świetna zakąska..przekąska, lub dodatek do obiadu;)

Ogórki z musztardą lub ketchupem

Składniki:

Ogórki z musztardą lub ketchupem

 

  • Na 3 kg ogórków:
  • 2 l wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1/2 kilograma cukru
  • 6 płaskich łyżeczek soli

 

  • 10 łyżek musztardy chrzanowej lub ketchupu

 

 

  • szklanka o poj. 250ml

Sposób przygotowania:

Ogórki z musztardą lub ketchupem
Wodę i składniki zalewy (oprócz musztardy) zagotować i ostudzić. Do wystudzonej dodać musztardę lub ketchup (do ketchupu dodaję odrobinę chili) i dobrze wymieszać (można mikserem) .Do słoików włożyć koper, ziele, pieprz i czosnek. Obrane ze skórki ogórki pokroić w ćwiartki lub grube plastry i przełożyć do słoików. Zimną zalewą zalać ogórki i odstawić na 2 godziny, po czym spasteryzować, 5 minut wystarczy. Z podanych składników wychodzi około 12 pół litrowych słoików.

Tagi:

ogórki